Over de kunstenaar

VleugEls woont en werkt in Meierijstad. Allicht is VleugEls een pseudoniem, toch zegt haar naam precies haar rol als artiest. Onontkoombaar tref je in al haar werken een vleug.

Het begon allemaal zo onschuldig. Aangemoedigd door een dierbare vriendin maakte VleugEls haar eerste collage in 2009 voor een andere vriendin als verjaardagscadeau. Sindsdien heeft het collageren haar altijd passievol gedreven deze vorm van woordeloze verhalen vertellen te intensiveren.

Tien jaar later besluit VleugEls haar professie als vakdocent Humanistisch Vormingsonderwijs, waarin morele ontwikkeling en zingeving centraal stonden, los te laten om zich te focussen op haar artistieke kwaliteiten. Haar eerste volwaardige serie, ook wel de zielserie genoemd, is een zoektocht naar de definitie van de ziel. Het verhaal in woorden heeft ze in briefvorm aan haar schoondochters geschonken.

Het liefst laat ze de beelden zelf bepalen in welke hoedanigheid die thuishoren in de collage. Het is daarom de grote vraag of het überhaupt mogelijk is in opdracht te collageren. Zodra de opdrachtgever, na een wederzijds begripvolle dialoog, het experiment aandurft is er vanalles (alles? Nou ja veel toch zeker) mogelijk. Het is ten slotte niet niks om een verzameling eigen beeldmateriaal af te staan.

 

Een citaat die haar aangemoedigd heeft is van Jean Cocteau (tenminste dat denkt ze onthouden te hebben na een bezoek aan het designmuseum in Den Bosch, januari 2019)

In de kunst gaat het niet om hoe en door wie je geïnspireerd raakt. Het proces is andersom; EXSPIRATIE.

“Tijdens de scheppende kracht van binnenuit is de stroom niet intellectueel of vanuit het bewustzijn.”

En als er sprake zou kunnen zijn van inspiratie dan zou VleugEls ongemerkt vanuit haar jonge jeugd beïnvloed zijn geraakt door de boeken met collages van Tonke Dragt. Net zo vanzelfsprekend dat we allemaal gevormd zijn door de levensvisies van Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.

Onder haar naam; Vleug Els kun je haar onderhanden werken volgen op Facebook.

Omdat het er gewoon bij hoort; een toegift:

“Het is onzin, zegt het verstand.
Het is belachelijk, zegt de trots.
Het is onmogelijk zegt de ervaring.
Het is wat het is, zegt de liefde”

-Erich Fried

En dat is wat het is.
Warme groet,

error: Content is protected !!