blauwe serie 09A Compleet in de elementen

Bij dit vierluik kun je je afvragen waar de rode draad is EN vooral wie Heraclitus is. Wie van serendipiteit smult en ook kan genieten van spontane domino-effecten leest hieronder een aardige anekdote.

Tegelijk in de periode dat dit vierluik onder mijn handen vorm krijgt kom ik opnieuw een citaat tegen waarnaar ik een kleine verdiepend onderzoekje steeds heb uitgesteld. “We zijn allemaal engelen met slechts 1 vleugel, we kunnen enkel vliegen door elkaar te omarmen.”

Van wie is deze uitspraak? Aha. Luciano de Crescenzo. Maar wie is hij dan? O. Een Italiaanse acteur, schrijver en regisseur. Mooi, maar in welke context heeft hij deze poetische uitspraak gedaan? Nu biedt onze wereldwijde web geen soelaas. Dus richt ik mijn aandacht op de boeken die hij heeft geschreven. Zijn die vertaald naar het Nederlands en zijn die dan nog te koop? Nog slechts twee tweedehandse bij DeSlegte. Zonder twijfel schaf ik ze allebei aan. En wat een traktatie.

‘Panta Rhei, over de oorsprong van de filosofie’ Tja, wanneer zijn wij mensen begonnen met denken. Op de achterflap lees ik; Panta Rhei, alles stroomt, zei Heraclitus… Hij wordt niet voor niets ‘De Duistere’ genoemd. Voordat Luciano de Crescenzo in zijn boek Heraclitus ontmoet geeft hij zijn eerste hoofdstuk COLLAGE als titel mee. Wow! Wat een toeval.

error: Content is protected !!